Hogyan kell szétszedni és becsomagolni a bútorokat költözéskor?

H

A bútorok költöztetése szükséges lehet helyi lakóhelyváltoztatás, irodahelyváltás vagy „kamarai” feladatok miatt – például, ha nyárra el kell költöznie a városból. Kell-e csomagolni, és hogyan kell ezt megfelelően megtenni? Derítsük ki.

Nem fáradunk el ismételni: a megfelelő csomagolás garantálja az Ön vagyonának biztonságát! Igen, előfordul, hogy a pénzmegtakarítás érdekében az emberek megtagadják a teljes körű csomagolást, és minimálisra csökkentik azt. Ilyen esetekkel találkozhat az irodai költöztetéseknél, amikor a szekrénybútorok nagy részét csak stretchfóliával csomagolják be. De nem fogunk ezen a lehetőségen rágódni. Végül is ez a mozgó technológia megsértése és további kockázatot jelent.

Csomagolóanyagok

Jó előre készítse el őket. A minőségi csomagoláshoz szükség lesz: buborékfóliára (használjon háromrétegű fóliát, ez hatékonyan védi a holmiját az ütésektől, mechanikai sérülésektől, nedvességtől és portól), kartonpapírra, védőprofilokra (gyakran méterenként árulják), szalagra, filctollra.

Szekrénybútor

Hol kezdje a csomagolást? Valójában azt javasoljuk, hogy kezdje azzal, hogy kideríti, szét kell-e szerelnie. Egy szétszerelt szekrényt könnyebb szállítani, szállítani és csomagolni. Ezenkívül az olyan nagyméretű tárgyakat, mint a szekrények vagy az ágyak, méretük miatt gyakran lehetetlen kivinni a lakásból.

Természetesen, ha kompakt, nem túl nehéz tárgyakról van szó, mint például fiókok, székek, komódok, akkor a legjobb, ha szétszedés nélkül szállítjuk őket. De még ebben az esetben is fel kell fegyverkeznie egy csavarhúzóval.

Másodszor, csomagolás előtt mindenképpen ürítse ki a bútorokat. Még egy normál méretű, textíliákkal teli komód is elég nehéz lesz. Ez pedig nem csak a szállítást nehezíti meg, hanem a költözés során kárt is okozhat.

A munka általános sorrendje tehát a következő:

 • Ha szükséges, szerelje szét a bútorokat.
 • Szerelje le az összes levehető alkatrészt, például a fogantyúkat, lábakat, kerekeket.
  Vegye ki a polcokat, és csomagolja be őket külön.
 • Ha vannak kihúzható részek/fiókok vagy ajtók, rögzítse azokat papírszalaggal. Nagyméretű, nehéz ajtókkal ellátott tárgyakhoz használjon 2-3 kerek kreppréteget.
 • Az egész tokot csomagolja be egy réteg buborékfóliába.
 • Védje a fólia alját és tetejét kartonnal – a legjobb egy nehéz, háromrétegű hullámkarton. Vásárolhat kartonlapot, vagy vághat kész dobozt. Ha a bútorodnak vannak lábai, de azok nem jönnek le – használj 2 extra réteg kartont az alján, ez növeli a csomag merevségét.
 • Tegye össze az összes szerelvényt (készíthet egy buborékfóliás zacskót), zárja le, és rögzítse az egyik oldalra. Így semmi sem vész el.
 • Ha szétszereled a bútort, mindenképpen írd alá az összes alkatrészt! A címkézés során nemcsak a cikket és az alkatrészszámot, hanem a helyiséget is feltüntetheti. Például: „Nappali, asztal, 1. rész”.

Ha elmentette a bútor összeszerelésének és szétszerelésének ábráit, tegye azokat átlátszó zacskókba, és ragassza a bútorra a csomagolófólia fölé. Így nem kell majd az új otthonába való beköltözés után vadászni utánuk.

Kárpitozott bútorok

Általában az algoritmus nagyjából ugyanaz:

 • Ha lehetséges, szerelje szét a kanapét vagy a fotel alkatrészeire, vegye ki a karfákat, csavarja ki az ágyneműtartókat.
 • Ha fekvő kanapéja van, kösse le vagy más módon „hatástalanítsa” az összecsukható mechanizmust. Hogy ne pattanjon be hirtelen a helyére, amikor beköltözik.
 • Mindegyiket csomagolja be buborékfóliába.
 • A kárpitozott bútorok minden levehető elemét (párnák stb.) csomagolja külön.
 • Ha vannak díszítőelemek (fából készült panelek, frontok, korlátok) – védje őket kartonnal. Ragassza a fóliára ragasztószalaggal.
  Rögzítse a lábakat egy speciális profillal vagy kartonnal.
 • A szekrénybútorokhoz hasonlóan a szerelvényeket az egyik fő elem végéhez rögzítse. Jelölje a csatolás helyét: „hardver”.
 • Fordítson különös figyelmet a bőrbútorokra. Az ilyen kanapékat szállítás előtt célszerű lehet speciális spray-vel kezelni.
 • Forduljon a kereskedőhöz, a gyártóhoz vagy a hivatalos szervizközponthoz.

Üvegelemek

Beszéljünk a legkényesebb részről. Sok bútormodellnek vannak üveg vagy tükör részei vagy ajtajai. Az ilyen tárgyak csomagolását külön kell kezelni.

Természetesen távolítsa el az üveggel ellátott elemeket – jobb, ha külön csomagolja őket.

 • Kezdje azzal, hogy az egész darabot néhány réteg buborékfóliába csomagolja.
 • Ezután használjon kartont – ennek teljesen be kell fednie a tárgy felületét. Rögzítse szalaggal.
 • A bordák és a sarkok további védelmére polietilénhab védőprofilok használhatók, amelyek megvédik a bordákat és a sarkokat a forgácsolástól. Jól párnázottak, és védelmet nyújtanak a szállítás közbeni váratlan ütések és rázkódások ellen.
 • A címkézés elengedhetetlen. Ne légy lusta, és írd fel a csomagolás elejére nagy, jól látható kézzel: „Üveg”, „Törékeny” vagy „felespohár”.

Fontos részletek

A csomagoláson kívül számos más dolgot is figyelembe kell venni a sikeres költözés érdekében:

 • Ne csak a bútorokat, hanem a szoba burkolatát is védje. Különösen akkor, ha új lakásba, irodába vagy házba költözik, ahol a felújítás nemrég fejeződött be. Minden ajtónyílás, küszöb, szűk folyosó és éles kanyar különösen veszélyes hely.
 • A csomagolással kapcsolatos erőfeszítések semmissé válnak, ha felesleges kockázatnak teszi ki az ingatlant, és sátorral ellátott autóban szállítja. Ne feledje, bútorszállításra csak fém furgonok alkalmasak!

Természetesen minden szabály alól vannak kivételek. Szinte bárki képes szétszedni és összepakolni egy egyszerű IKEA polcrendszert. Ha azonban beépített, drága, kényes (pl. lakkozott), nehéz vagy antik bútorokat kell mozgatnia, akkor a legjobb, ha szakembereket hív. Ne kockáztasson, mert egyetlen tárgy helyreállítása többe kerülhet, mint az egész szállítmányé.

Mi vagyunk a megfelelő választás, ha megbízható ezermesterre van szüksége, aki mindent kulcsrakészen elintéz. Elhozzuk a szükséges csomagolóanyagokat, segítünk a költözendő dolgok előkészítésében, szétszedjük a bútorokat, szépen becsomagoljuk, óvatosan bepakoljuk az autóba. A szállítás után pedig emelje a megfelelő emeletre, szerelje össze és rendezze el a terv szerint. Gyorsan, az Ön részvétele nélkül, és ami a legfontosabb – a szerződésben foglalt biztonsági garanciával.

Költözzön könnyen, mi mindenről gondoskodunk!

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии