Mit kell figyelembe venni a bútorok elrendezésekor

M

Akarom és szükségem van rá… Így jellemezhetnénk azoknak az aggodalmait, akik egy költözés, felújítás vagy belsőépítészeti átalakítás után szobájuk átrendezésén gondolkodnak. Mert a korlátozott négyzetmétereken mindent el akarsz helyezni, amire szükséged van: pihenőhelyet, munkaterületet, helyet a gyermekjátékoknak, és természetesen tárolóhelyet.

Ugyanakkor a tervezés nem lehet túlterhelt, és ami a legfontosabb – kényelmes. Gondolja át, hogy az elrendezés jobb, mielőtt új bútorokat vásárol, vagy elkezdi mozgatni a terjedelmes, nehéz szekrényt. Nézzük, mit kell figyelembe vennie a bútorok elrendezésekor.

Az alaphelyzet

Ideális, ha a felújítás megkezdése előtt átgondolja a helyiség elrendezését. Ezután megtervezheti a konnektorok helyét, a világítási forgatókönyveket, a designt és az ékezeteket a felületeknél. Gyakran azonban a lakásbútorokat a felújítási munkálatokra való hivatkozás nélkül rendezik át. Ebben az esetben azzal kell dolgozni, amid van. Kövessen egy egyszerű algoritmust:

 • Mérje ki pontosan a helyiséget. A lézeres távolságmérő (mérőszalag) nagyszerű segítség. Ne csak a teljes szélességet és hosszúságot vegye figyelembe, hanem a részletesebb méreteket is, például a falak és a padló távolságát az ablakoktól vagy az ajtónyílások méreteit.
 • Készítsen méretarányos rajzot. Használhat speciális számítógépes programokat, mobilalkalmazásokat vagy egyszerűen csak papírt. Egy milliméteres méret vagy akár egy darab kockás füzet is megteszi.
 • Az eredeti terven feltétlenül tüntesse fel a konnektorokat, csatornalefolyókat, kapcsolókat, lámpákat és egyéb „helyhez kötött” elemeket. Végül is fontos, hogy a végén, az összes csatlakozási pont az elektromos rendszer nem a kanapé mögött, és polcok nem osztja a szobát, hogy az egyik része a szoba maradt fényforrás nélkül.
 • Ha vannak olyan bútorai, amelyeket át kell rendeznie, jegyezze fel a méreteket is. Rajzoljon modelleket ezekről a tárgyakról egy szoftverben, vagy rajzolja meg őket kézzel, és vágja ki őket papírból (természetesen az egész szoba méretarányát megtartva). Így könnyen „elhelyezheti” és „áthelyezheti” a bútorokat a terven.

A helyiség funkcionalitása

Fontolja meg, hogy milyen funkcionális területeket szeretne a szobában, figyelembe véve az egész család igényeit.

 • A nappaliban a szokásos kanapén és TV-n kívül lehet egy munkaterület, egy tárolórendszer, egy sarok a családi háziállatnak.
  Ha például a családja szereti a könyveket, akkor érdemes polcokat vagy polcokat elhelyezni a könyvek számára.
 • A konyhához étkező is tartozhat, de az is lehet, hogy nem.
 • Szükség van a gyerekszobában munkaterületre? Gyakran tartalmaz egy kanapét is – például egy nagymama számára, aki néha náluk alszik.

Természetesen fontos, hogy ne terheljük túl a teret. Meg kell találni az egyensúlyt a funkcionalitás és a kényelem között. Egyébként használhatsz objektum-transzformátorokat. A mindenki számára ismerős – szék-ágy, kanapék tárolóhelyekkel, egy gyermekszobába való magaságy. Vannak azonban kevésbé gyakori lehetőségek is, amelyek megfelelnek az Ön igényeinek, sőt még a designt is feldobhatják – egy polc, amely teljes munkaállomássá alakítható, vagy egy dohányzóasztal, amely könnyen átalakítható étkezőasztallá.

Használati forgatókönyvek

Gondolja át, hogyan fogja használni a teret, mit fog benne csinálni, milyen időpontokban. Most nézze meg a tervet – fontos, hogy a bútorok elrendezése ne zavarja a napi rutinját.

Az általános szabály a következőképpen fogalmazható meg: a személyes, privát területek jobb, hogy zárt, és az általános és tranzit – hozzáférhető, áthaladó.

 • Tegyük fel, hogy a szobájának van erkélye, ahová gyakran kimegy. A szoba bejáratától az erkélyajtóig vezető út ekkor tranzitzóna. Bármilyen akadály az útban nagyon bosszantó lenne. Érdemes lehet egy puffot eltávolítani az útvonalról, vagy más helyet találni a konzolnak.
 • Az alvóhely vagy a dolgozósarok viszont olyan helyiségek, amelyek nyugalmat és magánéletet biztosítanak. A legjobb, ha nem a folyosókon helyezzük el őket, és ha lehet, ne kombináljuk őket közös helyiségekkel és hozzáférési pontokkal.

Ergonómia

Képzelje el, hogy egy zsámolyt kell használnia, hogy elérje a legfelső polcot. A kanapén csak úgy lehet ülni, ha körbejárjuk. És oldalra kell préselődnöd az íróasztal és a fotel közé. Ennek megelőzése érdekében győződjön meg arról, hogy a folyosók szélessége, a polcok magassága stb. megfelelő. Ezek a hozzávetőleges értékek, amelyekre törekednie kell:

 • A kapcsoló-kioldókat kb. 90 cm magasságban kell elhelyezni, hogy a karok felemelése nélkül lehessen működtetni őket. A fali aljzatokat a talajnál kb. 30 cm-rel alacsonyabban kell elhelyezni, hogy a vezetékek ne rontsák a belső teret.
 • Biztosítsa, hogy az átjárók (folyosók, bútorok vagy bútorok és falak közötti terek) szélessége legalább 70 cm legyen. Ha a családban idősek vannak, akkor jobb, ha az értéket 100 cm-re növeljük. A folyosókon is 1 méterrel kell vezetni, különben a vetkőzés és az öltözködés a könyökét a falakhoz kell dörzsölni.
 • A függő szerkezetek (polcok, szekrények) magassága nem haladhatja meg a 200 cm-t. Kivételt képez az árboc, amely olyan dolgok szezonális tárolására szolgál, amelyekre nem gyakran van szüksége. Legyen óvatos akkor is, ha gyermekei vannak, vagy ha az átlagos magassága alatt van – jobb, ha ezt a paramétert egyénileg számítja ki.
 • A kényelmes ágy hossza az Ön magassága plusz 30-40 cm.
 • A kanapé magassága és mélysége a használó személy magasságához igazodik. Ülés közben a térdeidnek 90 fokban kell behajlítva lenniük, és a lábfejednek a padlót kell érintenie, nem szabad a levegőben lógnia.
 • A kanapé és a dohányzóasztal közötti távolságnak 40-45 cm-nek kell lennie, hogy kényelmesen elhelyezhesse a lábait, és ülő helyzetből is elérje az asztallapot.
 • Számítsa ki a helyes távolságot a kanapétól a TV-ig. Az ajánlott norma a szoba méretétől és magától a képernyőtől függ. A nagy TV-képernyő fárasztja a szemét, a túl kicsi képernyő pedig megerőlteti a szemét. Az ideális érték a képernyő átlója szorozva 3-mal.

Ha szeretne elmélyülni az ergonómia témájában, Ernest Neuffert klasszikus könyvét, az „Épülettervezés” címűt ajánljuk. Itt találja a különböző helyiségekre vonatkozó szabványokat.

Gyakori hibák

Az egyértelműség kedvéért nézzük meg a legnépszerűbb hibákat, amelyeket a bútorok elrendezésekor és a térrendezéskor gyakran elkövetnek.

Nincs vizuális központ

Bármilyen kompozíció fő hangsúly nélkül unalmasnak, befejezetlennek, laposnak tűnik. Gondoljuk meg, mi lehet a vizuális központ. A nappaliban lehet színes kanapé, dekoratív kandalló, a hálószobában poszterágy vagy játszószőnyeg, festmény, poszter vagy díszes drapéria.

A falak mentén elhelyezett bútorok.

Az összes bútor a falakon van „szétterítve”, és a szoba közepén egy üres tér van. Egy ilyen belső tér elavultnak tűnik. A zónázási lehetőségeket is erősen korlátozza. Próbáljon meg egy íróasztalt, egy kanapét vagy egy asztalt távolabb tartani a faltól. Az üdítően friss, háromdimenziós megjelenésért tekintse meg az alábbi fotópéldákat.

Nincs övezeti besorolás

Mint már kitaláltuk, egyetlen helyiségnek több funkciója is lehet. Mondjuk, hogy a nappali az egész család számára a pihenés, a munka és a társasági élet helyszíne lesz. Mindezen forgatókönyvek esetében különböző bútorokat kell használnia. Ha nem zónázza be, fennáll a veszélye, hogy raktárnak fog tűnni. Fali paravánok, válaszfalak, világítás, textilminták, különböző falszínek, pódiumok és így tovább, hogy a helyiséget hagyományos módon különböző zónákra osszák.

Méretileg nem illeszkedik egymáshoz.

Attól, hogy a bútorokat el tudja helyezni egy helyiségben, és még a folyosók megfelelő szélességét is be tudja tartani, még nem jelenti azt, hogy a kialakuló kompozíció harmóniában fog kinézni. A túl nagy tárgyak egy kis helyiségben vizuálisan még jobban leszűkítik a teret. Ezzel szemben a kis tárgyak egy tágas szobában nagyobb valószínűséggel tűnnek ügyetlennek és nem megfelelőnek. Fontos, hogy ne csak a bútorok és a szoba mérete illeszkedjen egymáshoz, hanem a köztük lévő különböző bútorok mérete is. Egy terjedelmes dohányzóasztal például nem mutatna jól egy kis kanapén.

Nincs elég tárolóhely

Ez az egyik leggyakoribb hiba. És néha egyszerűen nem látjuk a térben rejlő teljes potenciált, különösen akkor, ha a terv lapos. A helyiség térfogati elrendezése lehetővé teszi, hogy észrevegye az összes nem nyilvánvaló helyet, például az ajtó körüli teret vagy az íróasztal feletti szabad falat. Ne feledkezzen meg a sarkokról sem – nem kell, hogy üresek legyenek.

Ne kövesse el ezeket a bosszantó baklövéseket, amelyek tönkretehetik a lakásfelújítási erőfeszítéseit. A helyiségnek nemcsak funkcionálisnak és kényelmesnek kell lennie, hanem harmonikusan is kell kinéznie.

És természetesen mindig szívesen segítünk. Nem kell például a nehéz szekrényeket egyedül mozgatnia. Vigyázzon az egészségére és becsülje meg az idejét. Ön csak felveszi velünk a kapcsolatot – szakembereink az Ön igényei szerint eljönnek Önhöz, összeszerelik az új bútorokat és a terveknek megfelelően elrendezik azokat. Ha pedig még nincs szüksége semmilyen bútordarabra, segítünk kiüríteni a szobáit. Szétszerelik a bútorokat, összepakolják és visszaviszik a raktárba.

Az Ön feladata, hogy optimalizálja lakása vagy háza megjelenését, hogy az a lehető legkényelmesebb legyen. Kérheti szakemberek segítségét, vagy gondolkodhat a bútorok saját maga általi átrendezésén. Reméljük, hogy cikkünk segít átgondolni a részleteket, elkerülni a gyakori hibákat, és – ami a legfontosabb – élvezni az Ön által létrehozott belső teret.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии