Top költözési hibák: hogyan kerüljük el őket

T

A legtöbb ember nem mozog túl gyakran. Sokan, akik először költöznek, szembesülnek a csomagolás, az előkészítés és a szállítás feladatával. Néhányan pedig rossz tapasztalatokat szereztek – sietős csomagolás, éjszakai költöztetés, felelőtlen költöztetők, elveszett dobozok vagy törött dolgok… Hogyan kerülhetjük el a hibák megismétlődését? Hogyan lehet „tökéletesen” felkészülni a költözésre? Mindenki számára, aki a jövőben telephelyet fog váltani, összeállítottuk a legnagyobb hibákat, és leírtuk, hogyan kerülheti el őket.

Hibák az előkészítési szakaszban

Tudja, hogy az előkészítő szakasz a legfontosabb. A költözés sikere attól függ, hogy mennyire felelősségteljesen közelíti meg azt. Mik a szokásos buktatók?

Készülődés az utolsó pillanatban

Ez valószínűleg a leggyakoribb probléma. Az embereknek ritkán van pontos elképzelésük a holmijuk méretéről, és így a csomagoláshoz szükséges időről. Lehet, hogy úgy gondolja, hogy egy-két este alatt meg tudja oldani. Kísérletképpen próbáljon meg egy félemeletről vagy egy kis szekrényből pakolni. Majd meglátod, milyen időigényes tud lenni! Ezért ragaszkodunk hozzá, hogy legalább 2 héttel korábban kezdje meg a felkészülést.

A bútorok szétszerelésének megtagadása

Természetesen nem minden bútort kell szétszedni. A nehéz, nagyméretű tárgyakat azonban könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb szétszedve szállítani. Ha azt tervezi, hogy maga pakolja be a dolgokat az autóba, ne kockáztassa az egészségét! Legalább a bútorokat szedd szét alkatrészeire! Ha pedig azt tervezi, hogy a költöztetőkre bízza a munkát, a szétszerelt bútorok gyorsabban kivihetők a lakásból, kompaktabban pakolhatók az autó hátuljába, és csökkentik a szállítás közbeni sérülés kockázatát.

Megtakarítás a csomagoláson

Gyakran küzdünk ezzel! Rengeteg ötlet van a spórolásra: kérjen használt, kétes minőségű dobozokat a helyi szupermarketben, vásárolja meg a legolcsóbb csomagolóanyagokat egy építőipari hipermarketben, vagy csomagolja a törékeny tárgyakat buborékfólia helyett stretchfóliába. Mindezek egyenes utat jelentenek az anyagi károkhoz, zúzódásokhoz, karcolásokhoz és ennek következtében elrontott hangulathoz és veszteségekhez. Ne feledje, hogy a kiváló minőségű, biztonságos csomagolás a legjobb módja annak, hogy a holmiját biztonságban tartsa! Lehet, hogy más költözési költségeken spórolhat, de a csomagolás költségei biztosan alacsonyabbak lesznek, mint a sérült tárgyak helyreállításának költségvetése.

Nincs címkézés

Sokan teljesen elhanyagolják a címkézést, vagy rövid címkéket, például „konyha” vagy „ruhák” feliratot tesznek a dobozokra. De ez nem elég jó! Képzelje csak el – a költözés után tucatnyi egyforma doboz és arctalan csomag van. A megfelelő dolog megtalálása megpróbáltatássá vagy lottójátékká válik. Csomagolás közben alaposan írja alá a dobozokat (vagy kérje meg a segítőket, hogy kövessék ezt a szabályt), így tízszeresére csökkentheti a kicsomagolás idejét új otthonában!

Egyáltalán nincs előkészítés

Akkor fordul elő, amikor a költöztetők úgy döntenek, hogy kulcsrakész költöztető szolgáltatást vesznek igénybe. A költöztető cég valóban gondoskodik a lehető legtöbbről. Van azonban néhány fontos részlet, amiről nem szabad megfeledkezni. Például készítse elő az alapvető dolgokat, hogy maga a költözés és az azt követő első néhány óra kényelmes legyen az Ön számára. Érdemes már előre kiválogatni a holmiját, és megszabadulni minden felesleges dologtól, hogy ne kelljen semmi feleslegeset bevinnie az új otthonába. És mindenképpen csomagoljon be minden értéktárgyat – iratokat, ékszereket, pénzt és így tovább. Ezek azok a minimális előkészületek a költözéshez, amelyeket érdemes saját magad elvégezni.

A munka megszervezésével kapcsolatos hibák

Ha a költözés egy kicsit is nagyobb, mint néhány doboz költöztetése, akkor szinte biztosan szükséged lesz segítőkre és teherautóra. Érdemes felelősségteljesen választani őket. Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket ebben a szakaszban elkövethetünk?

Megbízhatatlan költöztetőkkel dolgozni

Az internet mostanra elárasztotta a hirdetések és ajánlatok. Ha az egyik prioritás – a költségvetés, akkor a kísértés, hogy válassza a legolcsóbb költöztetők nagyon nagy. Azonban ezekre az emberekre bízza az összes holmiját. Rendezettnek és megbízhatónak kell lenniük, és megfelelő tapasztalattal kell rendelkezniük – például bútorok összeszerelésében vagy csomagolásban. És még ha nem is tervezi, hogy az autó be- és kirakodásán kívül más feladatot bíz a segítőire, soha ne egyezzen bele az együttműködésbe szerződés nélkül. Előzetesen ellenőrizze, hogy a dokumentum tartalmazza-e a szükséges bekezdéseket a vállalkozó anyagi felelősségéről az Ön ingatlanának biztonságáért, valamint a munkák minden típusára vonatkozó díjtételeket.

Személygépkocsi vagy döntött jármű használata

Az első lehetőség, a személygépkocsi használata csak akkor működik, ha kis mennyiségű anyag szállítását tervezi. Mondjuk, néhány doboz és nem nagy tételek.

Határozottan tanácsoljuk, hogy ne használjon megbízhatatlan sátorszállító teherautókat. Bútorok és készülékek szállítására csak speciális, a karosszériában elhelyezett rögzítőheveder-rendszerrel ellátott bútorszállító kocsik alkalmasak. Biztonságosan és megbízhatóan szállítják a holmiját.

Nem megfelelő járműtérfogat

Az utolsó gyakori hiba, hogy nem veszik figyelembe a jármű méretét. Végtére is, ha kiderül, hogy túl kicsi, minden dolog nem fog beleférni, több „repülést” kell végeznie, ami negatív hatással lesz a munka időtartamára és költségeire. És indokolatlanul nagy autó nem csak többe kerül, de parkolni nem olyan kényelmes.

Ugyanakkor maga is rendkívül nehéz meghatározni a test térfogatát, és nem minden szállítmányozó cég hajlandó segíteni az illetékes tanácsadásban. A legegyszerűbb megoldás, ha egy költöztetőhöz fordul segítségért. A menedzser megkérdezi Önt a feladatáról, és kiszámítja, hogy melyik jármű alkalmas az Ön esetében. Ne feledje, hogy egy megbízható cég tanácsa mindig ingyenes.

Hibák a költözés napján

Ha megfelelően felkészült, akkor csak pihenhet és figyelheti a költöztetőket. De itt is előfordulhat, hogy „elszólod magad”.

A szakmai munka túl nagy részének felügyelete

Ha megfontoltan választotta ki a költöztető céget, nem szabad beleszólnia a szakértői csapat munkájába. Elég tapasztaltak, intelligensen megtervezik a munka minden szakaszát, és a lehető leggyorsabban elvégzik azt. A legjobb stratégia, ha minden kívánságát előre közli a vezetővel, és ha szükséges, a költözés napján megismétli azokat az illetékes alkalmazottnak. Aztán hagyja, hogy a szakemberek végezzék a munkájukat. Akkor mit tegyen a költözés során, ha nem kell a költöztetők minden lépését ellenőrizni? Mi a helyzet a kávéval és croissant-val, sürgős munkával vagy egy telefonhívással a barátoknak?

Távollét a költözéskor

Ez az érem másik oldala – egyesek annyira bíznak a költöztetőkben, hogy teljesen felügyelet nélkül hagyják a költözést. A szakemberek minden munkát maguk is el tudnak végezni, joggal. Jelenlétük – az Ön vagy a felelős személy jelenléte – azonban továbbra is elengedhetetlen. Végül is, alá kell írnia dokumentumokat, válaszolnia kell az alkalmazottak kérdéseire, foglalkoznia kell bizonyos technikai helyzetekkel (pl. egy üzleti központ vagy lakópark területére való belépés, ha sorompó vagy engedélyezési rendszer van érvényben). És azt is, hogy a munkát menet közben is elfogadja, amikor az elkészül.

Gyermekek vagy háziállatok

Megértjük, hogy esetleg nincs, aki vigyázzon a kisbabákra vagy a háziállatokra. És akkor az ő részvételük a költözködésben elkerülhetetlen. A költözés mégis nagyon megterhelő lehet a gyermekek és a háziállatok számára. A legjobb, ha megvédjük őket a hosszú nap stresszétől. Így Ön is nyugodtabbnak és magabiztosabbnak fogja érezni magát.

Az alábbiakban a főbb pontokat javasoljuk, hogy először is figyeljen oda. Ha még mindig kérdése vagy kétségei vannak a költözés bármely aspektusának megszervezésével kapcsolatban, csak hívjon fel minket, vagy írjon nekünk. A tanácsadás ingyenes, de hasznosnak fog bizonyulni. Szívesen megosztjuk tapasztalatainkat bárkivel, aki költözés előtt áll!

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии